L'Oli

L'Olivera

L’olivera, símbol d’immortalitat, es confon amb la història, la tradició i la cultura de l’Albagés i de la seva gent. El poble ha anat transmetent de generació en generació la il•lusió i la dedicació al seu conreu i a l’elaboració de l’oli d’oliva verge extra de màxima qualitat, que gaudeix de Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues. La varietat d’olivera que predomina és l’arbequina. És una oliva considerada rústica, resistent a les gelades i adaptable a diferents condicions de clima i sòl. D’un vigor molt reduït i baixa resistència a la terra calcària, s’adapta a terrenys pobres i és resistent al fred. La seva copa relativament reduïda permet densitats més grans de plantació que altres conreus més vigorosos. Està reconeguda com una de les millors varietats per a l’obtenció d’oli.

L'Oliva

Els fruits de l’olivera, i concretament de la varietat arbequina, es caracteritzen per ser esfèrics, simètrics i es presenten en raïms. La collita és costosa, a causa de l’escassa grandària del fruit, si bé el rendiment en recollida manual és molt més elevat que en altres varietats catalanes a causa del reduït vigor de l’arbre i de la seva forma de fructificació en carrassos.  Un cop recollides les olives, l’agricultor les porta al molí el més ràpid possible ja que una de les normes de la Denominació d’Origen Protegida és que l’oliva s’ha de moldre durant les vint-i-quatre hores posteriors a la recollida. La Cooperativa paga als seus socis segons l’oli obtingut de cada quilo d’olives. Aquest sistema estimula els agricultors a tenir la màxima cura en la poda i en el moment de llaurar i adobar les oliveres. La realització d’aquestes tasques de forma adequada i en el moment oportú determina el grau de rendiment de les olives i els beneficis econòmics de cada propietari. A la Cooperativa, les olives es netegen per ventilació per tal de retirar les fulles i la brutícia que hi pugui haver i s’emmagatzemen a les gronses. Un cop al molí, es netegen amb aigua immediatament i és el moment que comença el procés de producció de l’oli.

Elaboració

Les olives es molen i després es baten de manera que la pasta resultant és més fina i la quantitat d’oli que se’n pot extreure és superior. A continuació aquesta pasta passa per la centrífuga que separa la part líquida (l’oli) de la sòlida (pinyola).  L’oli obtingut es guarda en depuradors d’acer inoxidable perquè es desprengui de les impureses que pugui contenir i a continuació es filtra. És un producte totalment natural, un suc de fruita, obtingut directament per extracció en fred d’olives arbequines i només mitjançant procediments mecànics, en condicions que no produeixen cap tipus d’alteració de les propietats ni comporten cap manipulació ni procediment químic. La nostra Cooperativa produeix oli Verge Extra amb Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues. Aquesta DOP comporta rigorosos controls en la producció i l’elaboració que garanteixen l’origen i la màxima qualitat del que, sens dubte, és un dels millors olis del món.

OLI D’OLIVA VERGE EXTRA

Amb una acidesa màxima de 0,5º, l’oli Verge Extra és la categoria superior dels olis d’oliva verges. El nostre oli pertany a aquest grup i, a més, la seva acidesa no supera les dues dècimes (0,2º) de mitjana.

DOP Les Garrigues

Les Garrigues, amb 30 anys d’existència, és la denominació d’origen d’oli més antiga del territori espanyol (1975). Fou certificada per la Unió Europea com a Denominació d’Origen Protegida l’any 1996. La DOP Les Garrigues és l’organisme de certificació que sotmet l’oli de les cooperatives inscrites a rigorosos controls de producció i elaboració que garanteixen l’origen i la màxima qualitat del que, sens dubte, és un dels millors olis del món. L’acidesa màxima permesa pel reglament de la Denominació d’Origen és de 0,5º. Cal destacar que els olis comercialitzats amb el seu segell tenen una acidesa mitjana inferior a 0,2º. Per a l’elaboració de l’oli d’oliva Verge Extra de la DOP Les Garrigues es fa servir únicament oliva arbequina d’alta qualitat, collida directament de l’arbre. Segons l’època de recol·lecció es poden distingir dos tipus d’oli d’oliva amb la DOP Les Garrigues:

Afruitat: prové d’una recol·lecció primerenca, és de color verdós, amb bastant cos i lleugerament amargant.

Dolç: prové d’una recol·lecció més tardana, és de color groc i més fluid.

Propietats

Tasta el nostre oli

Vine a tastar el millor oli del món. Veura’s com no pots marxar sense emportar-te’n almenys una ampolla. Vols conèixer receptes que es fan amb l’Oli Alba1919 i altres productes de la terra?

Segueix-nos

Resum Cistella